Лактоза? - No problem!

Опубліковано: 02 Квітня 2021



Багато людей змушені відмовлятися від молочних продуктів у зв'язку з непереносимістю лактози – молочного цукру. На щастя, тепер наукові досягнення дозволяють насолоджуватися натуральним молоком і продуктами з нього навіть тим, кому раніше доводилось їх уникати. Це стало можливим з появою безлактозних продуктів, в тому числі сирів, про які ми і розповімо вам сьогодні.


Однак давайте спершу з'ясуємо, що ж таке «непереносимість лактози». Це стан, при якому в організмі людини повністю або частково відсутній фермент (лакта́за), необхідний для перетравлювання молочного цукру (лакто́зи). Лактазна недостатність може бути спадковою, виникати в результаті захворювань травної системи і навіть неправильного харчування. Єдина можливість вживати молочну продукцію при таких обставинах – безлактозні продукти.


Безлактозні сири відрізняються від звичайних технологією виробництва. Існує чотири основні методи їх виготовлення.

1. Сир створюють з молока, у якому вивели лактозу. 

2. Сировари додають в молоко спеціальні ферменти, які знижують кількість лактози в кінцевому продукті.

3. Лактоза виводиться за рахунок природного процесу натуральної ферментації та витримки сиру.

4. Поєднання двох методів – використання спеціальних ферментів та натуральна ферментація витримки сиру.


У законодавстві багатьох країн поняття «безлактозності» може відрізнятися. Для прикладу, у Німеччині дозволено вказувати інформацію, що продукт «безлактозний» (Lactose free), проте в Нідерландах такого поняття немає. У цій країні прийнято вказувати точний відсоток лактози у продукті. Проте, основна інформація трактується таким чином: якщо у сирі менше 0.1% лактози цей продукт вважається безлактозним.


Багато твердих сирів є безлактозними, і справа тут не у ферменті. Лактоза міститься в молочній сироватці, яка в процесі виготовлення сиру відділяється. У людини з непереносимістю лактози НЕ буде реакції на такий сир, і вона зможе отримати всі поживні речовини в повній мірі. Головне не зловживати продуктом.


Такі компанії як «Käserei Champignon» та «Landana» мають у своєму асортименті безлактозні сири, або ж сири з дуже низьким вмістом лактози, як ми вказували вище (< 0.1%). Наприклад:


1. Camembert Kaserei Champignon (Lactose free / Gluten free)

Надзвичайно ніжний сир з білою пліснявою. Один з найвідоміших  м’яких сирів у світі. Чудово поєднується з сухими ігристими винами.


2. Prima Donna Maturo – Landana (Lactose free / Gluten free)

Природна витримка від 12 до 24 місяців створює ніжний вершковий смак з приємною кристалізацією.


3. Goat Mild – Landana (Lactose free / Gluten free)

Напівтвердий козячий сир, який просто тане у роті. Витримується від 6 до 8 тижнів, що дозволяє повністю позбутися лактози. Чудово смакує з білим вином.



Та багато інших. Ознайомитись з ними ви можете тут.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг